Ragnhild Dahl er 24 år gammel og kommer fra et lite sted som heter Sandbukta utenfor Molde. Hun har alltid vært glad i idrett og trening, og var som barn innom mange forskjellige idretter og fritidsaktiviteter. Valget falt etter hvert på håndball, noe som har ført til at hun i dag spiller på et av Norges beste lag, vært med på å vinne champions League, to seriemesterskap, to norgesmesterskap samt et sølv i junior VM.

Helt siden barndommen har Ragnhild vært en aktiv jente som liker å være i fysisk aktivitet, dette tok hun med seg videre inn i tenårene hvor hun omsider måtte ta et valg. Dette valget var mellom håndball og fotball, to sporter hun hadde talent for. Valget endte på håndball, da hun skjønte at dette var en sport hun hadde ferdighetene til å nå langt i

Eliteserie debut

I 14/15 årsalderen ble tatt ut til sine første regionale landslags samlinger. Her spilte hun fra sine ungdoms år i hjemklubben Elnesvågen, hvor hun omsider gikk til Molde som er storlaget i distriktet hun kommer fra. Med Molde fikk hun sin eliteserie debut. Det ble lagt merke til at hun var et stort talent i ung alder og dermed kom med på junior landslaget i 18 års alderen. Hun tok sammen med sine lagvenninner sølv i junior VM i 2018. Dette omtaler hun som en av sine større oppturer på håndballbanen. Dette la grunnlaget for den videre satsing, og i 2019 tok hun steget opp å gjorde en overgang til Vipers Kristiansand som er det ledende laget i norsk dame håndball.


Vipers, Kristiansand

Etter hun kom til vipers har kun karrieren kun gått en vei, og det er oppover. På direkten sammen med Vipers har hun tatt både ligagull og NM gull. Dette er naturligvis mål som hun har hatt siden hun var liten. Den største bragden kom i 2021 hvor hun sammen med Vipers vant Champions League. Dette beskriver hun som en surrealistisk følelse. Hun forteller videre at det som gjør det litt ekstra stort, er veien til gullet. Laget hadde til sammen vært to måneder i karantene, og hadde kun spilt en hjemmekamp, som følge av korona-situasjonen. Men etter to gode kamper i kvartfinalen hvor de slo ut Rostov Don fra Russland, kom de seg til «Final 4» hvor de hadde en god flyt hele helgen og alle på laget fikk ut sitt fulle potensiale. I finalen møtte de det Franske laget Brest, en finale som Ragnhild selv bidrar med tre mål og sikrer seieren.

VIPERS: Vipers Kristiansand. FOTO: Terje Refsnes

Hvordan har du klart å nå målene dine så langt?

Jeg har alltid blitt drevet av mestringsfølelsen! Det er gøy å se at det man jobber mot faktisk funker og gir resultater. En stor faktor for at jeg har lykkes er at jeg elsker det jeg holder på med, men det forkommer selvfølgelig også tunge perioder.

FOTO: Privat

«Det kan være mange kjipe perioder. Som profesjonell utøver lever man i boble bestående av trening, kamper, spising og restitusjon. Men det er dette jeg synes er gøy, og det er dette jeg vil gjøre. Selv om det bringer med seg baksider. Man får for eksempel ikke muligheten til å være så mye sammen med familie og venner, det er noe jeg syntes kan være litt leit til tider. Man får heller ikke gjort alt det som andre unge gjør, selv om jeg ikke ser på det å måtte droppe en fest som ofring.»

Ragnhild sier også at om man har tunge perioder på håndballbanen, er det viktig å bearbeide det man har prestert og deretter se på hva man kan gjøre bedre neste gang. Hun påpeker også at det heldigvis ikke er lenge mellom hver kamp, så man får fort muligheten til å omstille seg til en ny. Kjæresten til Ragnhild, Hermann Vildalen, er også profesjonell håndballspiller. Hun sier det er veldig fint å ha en kjæreste som vet akkurat hva man driver med, som forstår seg på deg og som er i samme sitasjon.


Drømmene for fremtiden

Dahl har allerede oppnådd mye, men det gjenstår fortsatt et mål hun ønsker å oppnå i karrieren sin.

«For det første ønsker jeg å vinne så mye som mulig med klubben min Vipers. Det er selvfølgelig også en drøm å komme inn på damelandslaget i håndball. Det å spille store mesterskap som EM, VM og OL med landslaget hadde vært utrolig stort.»

Hun presiserer også at hun har en avslappet tilnærming til det hele. Kommer det så kommer det, hun legger til at hvis hun blir god nok, så er hun klar. I mellomtiden er det viktig å bruke tiden på å bli så god som mulig, jobbe hardt og målrettet for å nå målene sine.


Har du noen forbilder?

Som ung håndballspiller så var Ragnhild sine forbilder Heidi Løke og Nora Mørk. Grunnen til dette er at de begge var helt rå på håndballbanen. I dag har hun nådd langt selv, og spiller hun på samme lag som begge to.


Tips til andre unge

  1. Det er viktig å ha det gøy med det man driver med.
  2. Du må være målrettet.
  3. Du må ha et konkurranseinstinkt, i den forstand at man kan bruke det til noe positivt.
  4. Man må ha viljen til å gjøre det lille ekstra, og trene hardt for å nå målene dine.
  5. En kombinasjon mellom å være tålmodig og utålmodig kan være kjernen til suksess.
Categories: Idrett