Adrian Evensen har alltid vært aktiv og begynte med håndball allerede i 6 års alderen. Han har siden den gang vært med på landslagsuttak, spilt i Frankrike og har gullmedalje fra eliteserien. Men veien har ikke alltid vært like lett. Når han fylte 16 fikk han en alvorlig prolaps i ryggen som førte til 1,5 år med opptrening for å komme tilbake på banen.

Hva gjør man hvis man har jobbet aktivt i 10 år for å bli best i det man holder på med og endelig blitt en del av spillestaben for elitelaget til ØIF, men så en dag får man en såpass alvorlig skade at man plutselig ikke har helse til å gjøre det lenger?

For Adrian var svaret enkelt.

Da legger man seg rett i hard trening og rehabilitering for å komme seg tilbake.

Det tok 1,5 år før han klarte å komme seg tilbake, og det var ikke uten anstrengelser. Treningen startet med noe så enkelt som å begynne å gå ordentlig igjen, for å så komme seg til jogg og endelig løping. Han måtte også aktivt jobbe med å trene opp musklene for å kunne håndtere og kaste ball igjen og opprettholde det nivået med styrketrening som kreves for å spille i toppen. Han beskriver det hele som et «smerte hel**tte».

Men i 2017 var det hele verdt det. Han var tilbake på banen.

SCORING: Her lobber Adrian på keeper. FOTO: May Elin Aunli

Proffkontrakt

Når han fylte 19 år fikk han tilbud om en treårs proffkontrakt med ØIF. Han signerte naturligvis denne og fortsetter å jobbe mot drømmen om å leve av håndballen.

Adrian har vært en del av spillestaben til ØIF siden han var 16 år, men var først når man var 19 år han fikk kontrakt. Forskjellen er når man er en del av staben så er man med på treninger og hele opplegget, men man er ikke en fullverdig spiller.

For å spille i toppen kreves det dedikasjon, tålmodighet og en god dose hard jobbing. En normal treningsuke innebærer 1,5 til 3 timer håndballtrening hver dag fra mandag til lørdag, og på siden styrketrening.

«Det er en livstil, og du må virkelig ville det og ha det gøy mens du holder på for å klare det. Jeg har ikke nødvendigvis de fysiske fordelene som for eksempel høyden, men jeg er såpass sta at jeg får andre fordeler som at jeg aldri gir meg og trener meg opp på andre punkter som kondisjon og styrke til å klare det. Man må dedikere seg 100% så får man det til om man vil.» – Adrian

ØIF: Adrian har vært en del elitelaget ØIF siden han var 16 år. FOTO: May Elin Aunli

Ungdomstiden

I løpet av en så lang karriere er det flere valg man må ta som ikke alltid er like lette. For eksempel det å heller være hjemme og fokusere på trening og mat i istedenfor å reise ut på fest og andre aktiviteter med venner. Mange ville sett på det som et offer, men for Adrian var det aldri det. Han har alltid ville nå langt innenfor idretten som han elsker, så det ble et naturlig valg å heller velge det som får han nærmere drømmen.

«Selvfølgelig. Til tider har det vært kjipt, og kanskje spesielt når jeg fikk skaden. Da var det noen øyeblikk jeg tok meg selv i å tenke, hva søren er det jeg driver med. Men jeg kom alltid frem til det samme. Jeg vil virkelig nå langt! Og dette skal jeg få til» – Adrian

ØYESTAD GUTTER 12: En av de første håndball cupene som Øyestad gutter 12 spilte. FOTO: Trygve Altenborg

I dag og tiden fremover

Adrian er i dag helt skadefri, og spiller fremdeles på elitelaget ØIF i Arendal. Han har nylig spilt kamp i Frankrike som riktig nok ikke gikk veien, og endte dessverre i tap. Men det er enda ett skritt i riktig retning for å nå målet om å bli fulltids proff og leve av sporten. Per dags dato jobber Adrian på siden, men målet innen de neste fem årene er å ta en høyere utdanning og nå målet om å leve av håndballen.


Fem til tips andre:

  1. Tålmodighet
  2. Du må dedikere deg selv til det du vil oppnå, du må legge inn innsatsen.
  3. Ha det gøy! (Kanskje det viktigste.)
  4. Ikke stress
  5. Bruk tid på skadeforebygging.

Inspirasjonskilde:

Bestefar er min største inspirasjonskilde. Han har alltid støttet meg, og jeg har lært så utrolig mye fra han.


Støttespillere:

Det er utrolig viktig med gode støttespillere, og det har jeg virkelig rundt meg. Jeg har en familie og gode venner som støtter og heier på meg hele veien!

Categories: Idrett