Andrea Berntzen har siden hun var liten likt å kle seg ut og gå inn i forskjellige roller. Hun fikk ofte høre da hun var ung, «du kommer jo til å bli skuespiller Andrea!». På Elvebakken VGS ble hennes lidenskap for skuespill tent, og i årene som fulgte har hun spilt både hovedroller og biroller i norske filmer og serier, samt vunnet Amandapris for beste kvinnelige skuespiller.
Da Andrea var 16 å skulle velge videregående skole, kom hun over en YouTube-video av revyen til Elvebakken Videregående i Oslo. Dette var noe som virkelig fanget oppmerksomheten hennes, og hun valgte som et resultat av dette å søke seg inn på skolen.
Revyen på skolen, kombinert med at var det en bra skole, var motivasjonen for å søke seg inn nettopp her. Men allikevel valgte hun å ikke søke revyen det første året.
«Det føltes veldig skummelt og usikkert å skulle søke seg inn i revyen som en nyankommen førsteklassing, da nivået på revyen var enormt høyt og auditionen ble gjennomført foran en sal med kapasitet til 300 stykker, samt ytterligere 2000 på livestream.»
Istedenfor engasjerte hun seg i revyen bak kulissene. I denne rollen møtte hun Aslak, mannen som skulle få ballen til å rulle for henne. De to ble stående å snakke, og Aslak spurte henne «hvorfor står ikke du oppe på scenen?». Aslak var det lille sparket hun trengte for å komme i gang, og det endte med at hun ble med i revyen som skuespiller i både andre- og tredjeklasse. Begge årene ble hun nominert til årets beste kvinnelige skuespiller på Revy-kavalkaden, og i tredjeklasse vant hun prisen.
Skuespiller-gnisten var nå tent.
Fra lokalt publikum, til nasjonalt publikum.
Frem til nå hadde Andrea kun stått på revyscener i Oslo. Men i tredjeklasse på Elvebakken ble Andrea og resten av revy-gjengen kalt inn til en audition de fikk lite informasjon om på forhånd. De fleste var usikre på om dette var noe de ville være med på, men Andrea fikk med seg gjengen og de dro på audition.
Det Andrea ikke visste på dette tidspunktet, var at det var denne auditionen som skulle bli hennes gjennombrudd.
Auditionen var nemlig for kino-filmen Utøya 22.juli, regissert av Erik Poppe. Andrea var en av tre som kom videre, og hun endte opp med å få hovedrollen i filmen. Denne filmen var et stort steg for Andrea, hvor hun fikk vise seg fra en helt annen side. For sin fabelaktige prestasjon i 22.juli-filmen, ble hun i 2018 tildelt Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller.
«Det var veldig stas bare det å være nominert. Da de begynte å lese opp kategoriene begynte pulsen å stige, og når de leste opp mitt navn på beste kvinnelige skuespiller ble jeg så sjokkert og glad at jeg følte alt sto stille».
Tiden etter gjennombruddet.
Etter suksessen med filmen Utøya 22.juli tok Andrea et friår for å satse på skuespill, men ting sto mer stille enn forventet.
«Jeg hadde kanskje en litt naiv tilnærming til det hele, og trodde at nå hadde jeg klart det. Det sto stille og jeg begynte å stille meg selv spørsmål om det var jeg som hadde gjort en feil eller om jeg hadde gjort en dårlig figur, men det var da jeg innså hvor hard denne bransjen er.»
I denne tiden jobbet Andrea som vikarlærer på en barne- og ungdomsskole i Oslo. Kombinert med jobben som vikarlærer tok hun småjobber innen skuespill som kortfilmer, små forestillinger osv. Etter et år med kun småjobber, skjønte hun at hun måtte ta affære å gjøre noe for å ta ansvar for over sin egen hverdag. Hun flyttet derfor til Trondheim for å studere psykologi ved NTNU.
Etter to år, en god dose tålmodighet og selvutvikling, begynte etter hvert ting å løsne opp. Andrea har senere spilt i flere produksjoner, blant annet TV-2 serien Bortført, hvor hun spilte hovedrollen Pia. Hun er ikke bare aktuell på skjermen, men også på teaterscenen, hvor hun for eksempel har vært med på å sette opp en teaterforestilling med navn Capri i Oslo. På denne forestillingen dukket komiker og skuespiller Espen Eckbo opp, som var imponert over Andrea sine ferdigheter. Som følge av dette ble hun castet til Eckbos humor-julekalenderen «Nissene I Bingen», som har premiere denne julen.
Tiden fremover
Andrea bor i dag fortsatt i Trondheim, hvor hun studerer psykologi på NTNU og driver med skuespill som en deltidsjobb på siden. Planen hennes er å jobbe hardt på skolen for å komme inn på klinisk psykologi i Danmark, hvor hun vil få tittelen psykolog. Kombinert med dette jobber hun hardt innenfor skuespilleryrket, men ser på det som en fordel å ha en trygg utdanning i tillegg;
«Skuespilleryrket er ikke alltid bærekraftig, bransjen er hard, det er for eksempel vanskelig å få fast jobb på teateret og det kan ta tid mellom hver jobb man får. Av den grunn ser jeg på det som en fordel å ha en trygg utdanning på siden, så jeg kan holde med på skuespill fordi jeg syntes det gøy og givende, og ikke fordi jeg må ha mat på bordet. Jeg tror også det gjør at jeg kan levere bedre som skuespiller».
For å nå målene sine og gjøre det bra i skuespillerbransjen sier Andrea det er viktig å alltid være på ballen og ta initiativ for å skape noe selv. På denne måten vil man bli sett, og dette kan skape nye kontakter og potensielt generere fremtidige jobbmuligheter. «Selv om mye handler om tilfeldigheter, ligger mye hardt arbeid bak det jeg har fått til så langt». Det er viktig å gjøre seg selv synlig for casting byråer, da det ofte er slik i denne bransjen at det er igjennom dem man får jobber. I tillegg påpeker hun at man må være ydmyk og gjøre en god figur på sett, da dette vil være fordel i et lite land som Norge, hvor bransjen er så liten.
Inspirasjonskilde:
Da Andrea i 2020 spilte i TV2-serien Bortført, møtte hun Anneke Von Der Lippe, som spilte moren hennes i serien. Anneke skulle vise seg å være en dame som virkelig inspirerte Andrea.
«Det som er kult med Anneke er ikke bare at hun er en god skuespiller, men også en rå dame. Hun har vunnet Emmy-pris og hatt en fantastisk karriere. Hun har av den grunn all grunn til å være en jålete diva, men det er hun ikke. Hun har benene godt plantet på jorda, og er veldig raus i møte med mennesker.»
Fem tips til andre:
- Gi deg selv en selvtillits-boost: Lås døra på badet, sett på god musikk og dans foran speilet!
- Prøv alltid å lete etter det gode i mennesker, alle mennesker har noe godt ved seg om man bare leter.
- Slapp av og ta pauser med god samvittighet.
- Vær åpen for nye utfordringer og muligheter.
- Siste og beste tips: Du trenger ikke fullføre den siste ølen din om du skal hjem å sove.