FOTO: Daniel Tengs

Petter Ulsletten er født og oppvokst i Dombås i Innlandet, og har siden han var liten vært en aktiv bruker av det lokale ski-tilbudet. Dette førte til at han lenge var i norgestoppen på twintip og har en X-Games deltagelse bak seg. 2019 var året han skulle gjøre sitt ordentlige gjennombrudd, men livet hadde andre planer.

I 2019 når mye sto på spill ved hans profesjonelle karriere, røyk han festet til sideleddbåndet fra lårbeinet og ble satt ut av spill helt i starten av sesongen.

Dette førte til at han ikke fortsatte satsingen med karrieren innenfor konkurranser. Men han forble fortsatt i bakken, men derimot som videofotograf.

Med fremveksten av sosiale medier ble det mer og mer normalt å filme hverandre og dele klipp av at man gjorde ulike triks i bakken. Med Petter sin bakgrunn og kontroll på ski gjorde det at han kunne ta dette til neste nivå. Han kunne følge de forskjellige utøverne på ulike hopp og big-jumps ned bakken, så han fikk helt nye film-vinkler som ikke mange andre hadde ferdighetene til å gjøre, ettersom dette krever gode ferdigheter på både film og ski. Dette resulterte i at hans barndomsvenn, Marcus Kleveland, ansatte han som personlig filmfotograf for å produsere hans SoMe-innhold i 2019. Som en del av jobben ble han en slags personlig assistent, hvor han passet på at Kleveland hadde f.eks. sponsor logoer synlig under intervjuer.

IN ACTION: Her ser dere Petter følge Marcus Kleveland på hoppet. FOTO: Venstre, @Locteit. Høyre, @gundersenogmeg

Fotball eller freeski?

Et kjent problem for mindre plasser er at det ofte kan være litt begrenset med fritidstilbud, etter mange år som aktiv i alpinanlegget og på fotballbanen måtte han etter hvert ta et valg mellom fotball og ski. Valget falt på ski, og ettersom interessen fortsatte å vokse så valgte han i 2012 og søke seg inn på NTG (Norges Toppidretts Gymnas) med ski som spesialisering. Han studerte der til 2015, før han flyttet til Oslo hvor han i starten jobbet som «stuer» og i assistanse på Gardemoen for å finansiere sin egen skisatsning.


X-Games Norge: Første direktesending

Under Corona-pandemien møtte også X-Games på utfordringer. En av disse var at man ikke lenger kunne avholde arrangementer med flere mennesker samlet, dette førte til stor usikkerhet om man faktisk kunne gjennomføre det norske arrangementet av konkurransen. Det ble derimot gjennomført, men uten publikum, men med hjelp fra Petter og hans nytenking, fikset han direktesending hvor han fulgte alle utøverne i bakken med et GoPro kamera.

Ettersom korona tiltakene slo til på konkurransedagen, og Petter løste direktesendingen like før konkurransestart ble det tekniske vanskeligheter med å få sendt dette på X-Games sine egne kanaler. Med det ble direktesendingen sendt fra Petter sin private Facebook som X-Games delte videre i sine kanaler. Dette ble en såpass stor suksess, at Petter har jobbet tett med X-Games Norge for å videreutvikle dette konseptet for direktesending.

Petter fikk et comeback i konkurransen som X-Games deltager i 2020 og tok fjerdeplass i X-games grenen «knuckle huck». I knuckle huck skal utøverene bruke kulen/ landingen best mulig ved å være kreativ. Rett og slett gjøre triks på og ut av en kul. Han har tidligere kjørt flere verdenscuper i grenene «slopestyle» og «big air».

X-GAMES: Bilder fra Petter sin deltagelse i konkurransen X-Games. FOTO: Venstre, privat. Midterste, Tore Steffens (Avisa GD). Høyre, Emil Andre Ulsletten.

Grunder

Petter etablerte enkeltmannsforetak allerede 2017, og har jobbet med en rekke forskjellige aktører. Han jobber hovedsakelig med ski og snowboard, og ting relatert til dette. Så på listen over de forskjellige aktørene han har jobbet med finner man blant annet X-Games, Redbull, Eletric og Volcom. Men også andre aktører som Jon Olssons sekk- og bag produsent Douchebag. Han jobber fremdeles tett med den verdenskjente snowboarderen, Marcus Kleveland.

Han har også tidligere drevet en podcast med navnet ski(t) på hobbybasis. Denne fikk mye oppmerksomhet i ski-miljøet, selv om det i første omgang ikke kom så mange episoder. Han har et ønske om å få denne opp igjen på et senere tidspunkt.


Flere ben å stå på

Petter studerer for øyeblikket entreprenørskap på Handelshøyskolen BI i Oslo. Han mener det er lurt og ha flere ben å stå på, og skjønte tidlig at å følge de forskjellige utøverne ned bakken og over store hopp, ikke er noe han kan holde på med for alltid. Med en utdanning vil han få muligheten til å prøve ut noe nytt, skape noe eget og noe som vil være bedre i det lange løp.   

«Jeg skjønner jo at det er begrenset hvor lenge jeg kan følge de forskjellige utøverne på disse store hoppene. Jeg ønsker ikke å legge bort filmkamera med det første, men mener det er lurt og ha en god utdanning i ryggen. Jeg har en drøm om å utgjøre en forskjell, noe som er større en meg selv»

NORDLYS: Big jump i eventyrlige omgivelser. FOTO: Emil Sollie

På Handelshøyskolen BI er han også med i studentorginasjonen BI-Startup. Igjennom denne organisasjonen får han eget kontor på skolen hvor alt ligger til rette for å kunne starte opp nye bedrifter, samt få god hjelp og veiledning. På en femårs sikt-periode, ser Petter for seg at han skal gjøre det så bra som mulig på skolen, og fullføre business utdanningen innenfor entreprenørskap. Han sier også at han håper at han da er godt i gang med sin egen startup-bedrift, men hva det er han konkret driver med om 5 år vet han ikke. Det vil bli spennende å se hva fremtiden bringer.

For å nå målene sine presiserer Petter at det er viktig å legge inn en innsats og timer i det man driver med, man må være nysgjerrig og utforskende, og ikke minst si ja til ting man ikke burde sagt ja til. Fordi om man bare kaster seg ut i det, vil man på den måte lære raskere og bli flinkere. Uansett utfall vil man lære noe av det. Man må tørre å satse for å oppnå det man vil.

FOTO: @locteit

Inspirasjonskilde:

Jeg har funnet inspirasjon og glede i vanvittig mange mennesker og venner opp igjennom, men Mamma og pappa er nok min største inspirasjonskilde som menneske. De har gode verdier, hvordan man skal være mot andre og behandle alle likt, og sist men ikke minst hvordan man må se løsninger, og ikke problemer. Har også hatt mye inspirasjon av min storebror, Emil, som var profesjonell snowboarder i mange år.


Fem tips:

  1. Møt alle og behandle alle på samme måte, man vet aldri hvem du møter.
  2. Si ja, alltid. Nesten i hvert fall.
  3. Vær nysgjerrig.
  4. Ha det gøy
  5. Man trenger ikke å være bestevenn med alle, bare ikke spark beina under noen (være slem) – Dette er noe jeg har hatt med meg fra hjemme siden dag 1.

Fun fact:

Petter var midlertidig landslagstrener for det norske «freeski» laget i 2019, og har en sølvmedalje i Verdenscupen som trener, hvor Birk Ruud var utøveren. «Jeg skal absolutt ikke ta på med cred for den medaljen, det fikset Birk fint selv, haha»