Endre Muller Gjendem på scenen under fotooppdrag

Endre Muller Gjendem har alltid vært en kreativ type som liker å fange de unike øyeblikkene og motivene han møter i hverdagen. Men karrieren som fotograf startet først i 2018 før en planlagt backpacking tur. Her ønsket han å ta dette til et nytt og proffere nivå, og han skulle hvert fall ikke være en av «auto-fotografene».

Når det var bestemt at han skulle reise på backpacking i Asia i 2018, og for første gang oppleve kulturen, naturen og menneskene der, var det første han tenkte at dette måtte dokumenteres. Og det med mer enn et halvveis bra mobilkamera. Han tok derfor en telefon til en kamerat som hadde lang erfaring med foto og spurte om tips til hva slags kamera og utstyr han burde kjøpe, og tips fikk han.

Når kameraet endelig kom så gikk han igjen til kompisen om tips, og spurte enkelt: Hva nå? Hvordan fungerer dette?

Kompisen svarte fint: Nei, nå tar du bilder.

Og det var akkurat det Endre begynte å gjøre.

Fra tidligere jobbet Endre som manager for medie-kollektivet Ladnera, og var med på flere konserter. Eneste problemet var at når konserten var i gang, så var han allerede ferdig med sine arbeidsoppgaver, og for en fyr som sliter med å bremse ned, så var dette et stort problem. Men en dag slo det han:

«Jeg har jo kameraet!»

Og fra å med den dagen begynte han å ta bilder av gutta som sto på scenen.

«Å bildene ble jo fete!»

Simen og Jango som opptrer på konsert i Arendal
KONSERT: Rapperne Simen Steinklev og Jango på scenen. FOTO: Johannes Laukvik Nannestad

Fra det var det ingen vei tilbake, han var solgt. Foto var det han skulle drive med, og har siden den gang levd av det og planlegger å leve videre av det i fremtiden.


Fra ubetalte til betalte oppdrag!

Porteføljen bygde seg fort opp med de ulike oppdragene for Ladnera, og ettersom tiden gikk fikk flere lokale artister på Sørlandet øynene opp for Endre og han sine bilder, og hyrte han fort inn for å hjelpe de med promobilder, album covers og diverse.

Og etter dette fortsatte effekten av jungel-telegrafen og WOM (Word of mouth). Plutselig hadde han flere oppdrag i vente for blant annet en forfatter og et klesmerke som trengte lignende foto.

Fashion photo, motefoto av Endre Gjendem. Modell Adrian Vaagsnes
MOTEFOTO: Bilder fra en av mote-shootene til Endre. FOTO: Endre Muller Gjendem

Hva gjør han i dag?

Ettersom han fremdeles er han en relativt fersk fotograf, men sulten på å lære mer så klarte han å ordne seg en assistent jobb for en av Norges fremste kommersielle fotografer, Aksel Jermstad. Som assistent så står han for all jobben som trengs for å faktisk gjennomføre en shoot. Det kan være alt fra å finne locations, til rekvisitter, eventuelle sjåfører, modeller og å ta bilder for Aksel når han ikke har mulighet til å møte opp selv.

«Ønsker du å bli fotograf! Ta en assistent jobb for en anerkjent fotograf! Utrolig givende og lærerikt» -Endre


Fem tips til andre:

Jobb hardt, men ta pauser.

Alltid hver grei mot folk.

Aldri vær redd for å be om hjelp!

Fokuser på folkene ikke kamera.

Alltid ta backup


Inspirasjonskilde:

Gandhi: han har smude briller. Rolig kis som ser det store bilde.


Quote du lever etter:

«Ikke gå på veggen, gå gjennom»

Når man holder på med noe man er glad i, så er det fort å brenne seg ut. Det er mye arbeid, noen gang føler man at man står helt stille. Da står man som oftest midt i veggen, og da må man bare bevege seg litt lenger så er man gjennom.

DIVERSE: Diverse foto som er tatt i forskjellige sammenhenger. FOTO: Endre Muller Gjendem.
Categories: Medie