Fredrik Opheim fra Arendal startet karrieren som gründer allerede på videregående. Han gikk medier kommunikasjon på Sam Eyde, og er en av personene bak det tidligere produksjonsselskapet Batfish. Han er nå i gang med en ny satsing, der de nå jakter store og små investorer til sin folkefinansieringskampanje.

Når Fredrik skulle velge hva slags linje han ønsket å gå på videregående så falt valget på medier og kommunikasjon. Han hadde egentlig et ønske om å bli data-ingeniør, men etter en samtale med en som jobbet i faget som solgte jobben dårlig inn, så fant han ut at han ikke ville dette likevel. Så det endte med at han heller valgte en linje som passet med interessen innenfor design og foto.

I andre klasse fikk de muligheten til å opprette ungdomsbedrift. Dette var noe Fredrik syns var veldig gøy, og de klarte tidlig å bygge opp en såpass stor kundeportefølje at det ble lønnsomt å drive. Etter VGS så valgte Fredrik og en av de som startet firmaet å fortsette driften. Dette ble da til produksjonsfirmaet Batfish.


Satse alt eller gå videre.

Batfish var i drift i 5 år før gründerne valgte å se til nye prosjekter. Grunnen til dette var ikke fordi markedet ikke tillatte dem å fortsette, snarere tvert imot. Når 2020 kom, så kom også valget om å satse alt for å videre skalere driften, eller gå videre til nye prosjekter. Valget falt på sistnevnte. De hadde nå drevet som produksjonsfirma i fem år, og lært mye om bransjen. Det ble et springbrett inn i nye prosjekter for hver av dem.


Ny satsing: Uveil

Etter at Fredrik var ferdig med Batfish så startet han selskapet Uveil. Uveil er en digital plattform for locations til foto- og filmbransjen. Plattformen kobler private, kommersielle og offentlige utleiere sammen med produksjonsselskaper lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Uveil skal også kunne leie ut crew, skuespillere, rekvisitter og andre filmrelaterte tjenester med tiden.


Ønsker å skape en «one-stop» løsning!

Ambisjonen med Uveil er at det skal bli en «one-stop» løsning for hele film og foto bransjen på internasjonalt nivå. Per nå så tilbyr tjenesten kun en liten del av hva den skal med tiden, Uveil skal nemlig bli en løsning der man samler alt man trenger for en produksjon på en plattform. Det skal være alt fra rekvisitter, til crew, locations og masse mer.

«Når vi utbedrer tjenesten så tenker vi alltid på hvordan kan vi legge til nye tjenester som gjør det mulig for bedrifter å tenke: Hvor lite trenger vi å ha med. Med dette så mener vi at vi ønsker å gjøre det like oppnåelig å kjøre en produksjon i Lofoten som det er midt i Oslo. For å gjøre dette så trenger vi å kartlegge lokal kompetanse, og dette er noe vi allerede har åpnet registrering for på siden.» forteller Fredrik Opheim.

Med løsningen kan man også kutte miljøavtrykket betydelig i forhold til ulike befaringer rundt location-jakt og være med på å støtte lokale næringer og kompetanse. En side-effekt av dette kan også være økt filmturisme hvis man klarer å fange de ulike områdene sine særegenheter.


Folkeinvest

Uveil er i en prosess der de ønsker å få inne store og små investorer for å kunne skalere selskapet til nye høyder. Fredrik forteller at alle er velkomne til å være med på laget om man ønsker å gå smått eller stort inn.


Fem tips:

  1. Oppsøke kontorfellskaper eller næringsforeninger og være synlig der. For det første så bygger man nettverk, og for de andre får man muligheten til å lufte ideen til andre.
  2. Ikke hver redd for å dele ideen med andre. Det vil alltid være en risiko for at noen vil gjøre det samme, men satt opp mot mulighetene du får med å dele, og få innvendinger, tilbakemeldinger og mulig støtte, så er det definitivt verdt det.
  3. Et bra team er viktig! Man må ha bra folk fra starten. 
  4. Ting tar tid.
  5. Øve på gjennomføring er viktig på store og små prosjekter underveis i etableringen. Det vil dukke opp så mange muligheter underveis, og det å navigere og holde fokus er avgjørende for et godt resultat og gjennomføring.

Inspirasjonskilde:

For meg er det inspirerende å prate med andre gründere for å høre om hva slags utfordringer som de har møtt på. Det å være gründer er som en evig berg og dalbane, noen dager så går det sinnsykt bra, mens andre så går det forferdelig dårlig. Det å diskutere denne berg og dalbanen med andre inspirer meg til å nå nye milepæler.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *